Gas sa Mediterana smanjuje zavisnost od Rusije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Italija, Grčka, Kipar i Izrael obećali su da će izgraditi najduži podmorski gasovod od istočnog Mediterana do Južne Evrope, a uz podršku Evropske unije.

Ako plan bude ispunjen, gasovod koji bi koštao 6,2 milijarde dolara, o kojem se već dugo diskutuje, transportovaće gas iz Izraela i iz nedavno otkrivenih kiparskih gasnih rezervi, do juga Evrope, čime bi se mogla smanjiti njena zavisnost od Rusije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare ministri energije četiri zemlje i komesar Evropske unije za akciju za klimu i energiju Migel Arias Kanjete su obećali da će ostvariti projekat.

Oni su rekli da su studije izvodljivosti završene, dodavši da se nadaju da će pun plan razvoja biti spreman do kraja 2017, a izgradnja gosovoda bi započela tek za nekoliko godina.

“To će biti najduži i najdublji podmorski gasovod u svetu”, rekao je izraelski ministar energije Juval Stajnic.

Elio Rugeri, predsedavajući firme IGI Poseidon, jedne od kompanija zadužene za plan, izjavio je da su cene gasa opale, a da je studija izvodljivosti bazirana na očekivanju da će ponovo porasti.

I Kipar i Izrael počeli su poslednjih godina da vade gas iz nalazišta pod morem i nameravaju da ga prodaju Evropi kao alternativu zavisnosti od ruskog izvoza.

Međutim, Amit Mor koji predsedava izraelskom konsalting kompanijom EkoEnergija, rekao je da nema garancija da će se projekat ostvariti i podsetio da se međunarodni trgovački projekti nekada razvijaju decenijama.

“Dubina od tri kilometra je bez presedana”, rekao je on, upozorivši na visoku cenu infrastrukture koja znači da će biti vrlo izazovno doći do gasa po ceni koja bi bila konkurentna ruskoj.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay