Gorivo od Nove godine skuplje za četiri dinara

benzin_pumpa_pix
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poskupljenje goriva od oko četiri dinara po litru od početka godine neće biti i poslednje u ovom mesecu. Zaledjeni Sava i Dunav dovešće do novog poskupljenja za jos dva do tri dinara, jer se umesto baržama i železnicom gorivo i sirova nafta doprema cisternama što je mnogo skuplje, a što mora da plati krajnji kupac.

 Gorivo je od Nove godine mahom poskupljivalo zbog činjenice da je barel nafte prelazio 50 dolara, dok je istovremeno zbog izjednačenja vrednosti evra i dolara u poslednjih mesec dana beleži špoksupljenje svih derivata od sedam do 10 dinara, pa se benzin od 95 oktana i evro dizel prodaju skuplje za po sedam dinara po litru i sada koštaju 140, odnosno 150 dinara. Najveće poskupljenje beleži se kod superdizela od oko 10 dinara, pa litar košta 154 dinara.

Troškovi transporta cisternama neuporedivo su veći nego prevoz baržama, jer jedna cisterna može da preveze 20 tona,a  barža 1.500 tona, što znači da 20 cisterni treba da prođe kroz Srbiju za istu količinu jedne barže, što će se neminovno odraziti na poskupljenje goriva u maloprodaji.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Jelena Stojanović