Kazne za prevoznike koji kupuju nelegalno gorivo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Autobuski prevoznici kod kojih se utvrdi da su kupovali nelegalno gorivo od švercera, mogu da ostanu bez licence za rad, prema novoj uredbi o markiranju goriva.

Slično bi mogli da prođu i poljoprivrednici koji umesto dizela na crno kupe i bazno ulje za svoje mašine, pišu Večernje novosti.

Podaci govore da je prošle godine uvezeno gotovo 70.000 tona baznog ulja, što je tri puta više od prozvodnje. Kako bi ovo mazivo trebalo da se koristi isključivo za industriju, postavlja se pitanje gde ovako velike količine idu.

“Početkom 2016. smo pojačano pratili šverc goriva iz Bosne i Hercegovine, gde su osetno niže cene nego kod nas”, objašnjava Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

“Policija je u više navrata nalazila namešavanje baznog ulja, koje su šverceri prodavali kao dizel. Radi se o proizvodu koji je u najvećem broju slučajeva 99,9 odsto bazno ulje, ali ima neke karakteristike dizela. Ipak, najveća razlika je što nema dovoljnu snagu za motor koji se pokreće na dizel i zato može da ga ošteti. Takođe, dolazi do isparavanja teških metala, poput olova i žive, koji su toksični”, ističe on.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay