Na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu otvorena laboratorija za naftno-petrohemijsko inženjerstvo

PinterestFacebookTwitterShare

Na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u  Novom Sadu, uz podršku NIS-a, otvorena je moderna laboratorija za naftno-petrohemijsko inženjerstvo.

Laboratorija koja je opremljena najsavremenijim učilima, namenjena je unapređenju laboratorijskih vežbi na predmetima Tehnologija prerade nafte i Proizvodi nafte i treba da omogući studentima  da usavrše svoje znanje u ovoj oblasti. Oprema je namenjena brazovanju studenata Naftno-petrohemijskog inženjerstva na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Adaptacija učionice deo je saradnje NIS-a i Tehnološkog fakulteta koji kompanija sprovodi u okviru programa „Energija znanja“. Ovaj program podrazumeva partnerstvo sa obrazovnim institucijama u zemlji namenjeno školovanju mladih stručnjaka, a samim tim i visokostručnih kadrova za rad u kompaniji.

 „Strateško opredeljenje NIS-a je ulaganje u obrazovanje i poboljšanje uslova za rad obrazovnih institucija u našoj zemlji. NIS sarađuje sa više od 25 fakulteta u zemlji i inostranstvu. Otvaranjem jedne ovako moderne laboratorije u kojoj će se obrazovati mladi stručnjaci iz oblasti naftno-petrohemijskog inženjerstva, obezbediće da Tehnološki fakultet u Novom Sadu postane rasadnik talenata i vrhunskih stručnjaka u ovoj oblasti“, izjavio je Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za organizaciona pitanja.

Svečanom otvaranju laboratorije za naftno-petrohemijsko inženjerstvo prisustvovali su predstavnici kompanije NIS, rukovodstvo Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, mnogobrojni profesori i studenti. Nakon otvaranja laboratorije,  na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu održan je i „Dan NIS-a“ na kome su studenti imali priliku da slušaju predavanja eksperata i inženjera zaposlenih  u NIS-u iz različitih oblasti prerade nafte i gasa.

Kompanija NIS do sada je potpisala 46 sporazuma o saradnji sa domaćim i međunarodnim naučnim i obrazovnim ustanovama. Zbog doprinosa unapređenju uslova obrazovanja u Srbiji, NIS je prva kompanija koja je dobila prestižnu „Svetosavsku nagradu“ koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

Izvor: BIZLife