Nafta pojeftinjuje – gorivo i dalje drži cenu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FreeImages

Cene nafte su na putu da završe nedelju sa gubitkom, u trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri pripremaju za sastanak na kom će razmotriti efekte smanjenja proizvodnje, dok skok zaliha u SAD signalizira da pomenuta mera još ne daje rezultate, potvrđuje agencija Blumberg.

Cena naftne za isporuku u maju porasla je danas za 0,7 odsto u Njujorku, čime je nedeljni gubitak smanjen na 1,5 odsto.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u maju trgovana je po ceni od 48,04 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je skok od 34 centa u odnosu na juče, dok je severnomorska sirova nafta “brent” za dostavu u maju poskupela za 33 centa na 50,89 dolara za barel na berzi u Londonu.

Proizvodnja nafte u SAD je, zajedno sa zalihama, nastavila da raste prošle nedelje, petu sedmicu za redom, na 9,13 miliona barela dnevno, prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA).

Zalihe su porasle za 4,95 miliona na 533,1 milion barela u nedelji zakljuccno sa 17. martom, ssto je najveći nedeljni nivo otkako je EIA 1982. godine počela sa praćenjem tih podataka.

Zvaničnici OPEK-a se ovog vikenda sastaju u Kuvajtu kako bi razgovarali o napretku u rezanju proizvodnje nafte, koje je deo napora za smanjenje prekomerne globalne ponude.

Cena američke “lake” nafte je ovog meseca pala ispod 50 dolara za barel, prvi put u ovoj godini, pošto su rekordne zalihe i skok proizvodnje u SAD povechali pritisak na OPEK-ovo rezanje proizvodnje.

Iako je od cena pada sirove nafte došlo još pre mesec, dana to izgleda još nije dovoljno da se promene i cene goriva na domaćim pumpama. Benzin se i dalje toči po ceni od 1,16 evra, a dizel 1,22 evra.

Razlog tome, kako kažu trgovci, je što na rezervama još ima goriva koje je kupljeno po višoj ceni, s tim što niko od njih ne želi da kaže kada bi moglo da dođe vreme da se ipak neko pojeftinjenje, makar i simbolično, oseti i u Srbiji.

Ovo tim pre, što je kurs dolara, evra i dinara više nedelja stabilan, a to su uvek glavni parametri koji utiču na kretanje cene goriva na benzinskim pumpama.

Izvor: BIZLife

Foto: FreeImages

Piše: Jelena Stojanović