Najveća investicija u obnovljive izvore u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: represent.rs

Zahvaljujući kompaniji MK Fintel Wind, počela je izgradnja “Košave”, trećeg vetroparka koji je ujedno i najveća investicija do sada u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

U vetropark u Izbištu kod Vršca, u prvoj fazi će biti uloženo 124 miliona evra, a plan je da prvi radovi na vetroparku, u kojem će biti izgrađeno 20 vetrenjača ukupne snage 69 megavata i koji će snabdevati električnom energijom 40.000 domaćinstava, budu završeni do kraja 2018. godine.

Izvršni direktor kompanija Fintel energia spa i MK Fintel vind Ticijano Đovaneti je na obeležavanju početka radova rekao da je to najveća investicija do sada u obnovljive izvore energije u Srbiji i da je planiran nastavak ulaganja.

“Angažovaćemo lokalne firme i domaće radnike, uz čiju stručnost i iskustvo će, nadam se, radovi biti zavrseni u roku”, rekao je Đovaneti. Dodao je da je u planu druga faza radova, koja predviđa izgradnju dodatnih 19 turbina vrednosti više od 100 miliona evra.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da će taj projekat pomoći Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije koji predviđa da do 2020. ušešće takve energije u ukupšnoj potrošnji bude 27 odsto.

“Trenutno je udeo korišćenja energije iz obnovljivih izvora blizu 23 odsto, a očekujemo da u budućnosti bude i veći”, rekao je Antić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je od velikog značaja za privredu Srbije što strani investitor posle dva velika projekta započinje i treći, a posebno je važno što je ovo, kako je rekao, mešovita investicija srpske i italijanske kompanije.

MK Fintel vind je zajednička kompanija italijanske firme Fintel energija spa i kompanije iz Srbije MK grupa, osnovana 2007. godine i jedan je od najvećih investitora u obnovljive izvore energije u Srbiji. U njenom vlasništvu su vetroparkovi u blizini Kule i Vršca “Kula” i “La Piccolina”.

Realizaciju projekta “Košava” finansijski je podržala AIK Banka. Aktivno podržavamo MK Fintel Wind u razvoju novih vetroparkova širom naše zemlje. “Košava” će doprineti razvoju elektroenergetskog sistema Srbije i povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, rekla je predsednik Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.

Izvor: BIZLife, Beta

Foto: represent.rs