NIS da da povlašćene cene energenata Petrohemiji

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je juče da je vlada usvojola zaključk kojim se od NIS-a traže povlašćene cene energenata za Petrohemiju.

On je kazao da se očekuje da će Petrohemija zahvaljujući tim povoljnim cenama u naredne ćetiri godine moći da radi bez kredita i sa 50 miliona evra godišnjeg prihoda.

-Predloženo da se potpiše i Memorandum o rešavanju problema potraživanja NIS-a- od Petrohemije. To bi, podrazumevalo da od ukupnog duga od 254 miliona evra koliko Petrohemija duguje NIS-u, 105 bude plaćeno, a od ostatka da se polovina otpiše, a polovina konvertuje u kapital, objasnio je Knežeivć.

Najveći poverioci Petrohemije su NIS, Srbijagas, Lukoil i država. Ministarstvo privrede je inače u proteklom periodu uložili napore u intenzivne pregovore sa njima radi otplate i konvertovanja dela dugovanja ovog preduzeća u kapital poverioca.

Udeo NIS-a je 12,72 odsto, a Srbijagas 13,38 odsto. Najveći deoničar je država s nepunih 55 procenata.

Kako bi našli novog strateškog partnere za Petrohemiju, jer se NIS već dugo opire tome da preuzme ovaj teret, država uveliko pregovora s Rusima da dobije što povoljniju cenu gasa, kako bi budući vlasnik znao da može da računa s tom povlasticom i kako bi mu se isplatila buduća proizvodnja u ovom pretrohemijskom kompleksu.

Intenzivno se pregovara sa NIS-om oko kontinuiranog obezbeđivanja osnovnih sirovina, neophodnih za rad Petrohemije. Postizanjem dogovora sa NIS-om i ostalim velikim komercijalnim poveriocima Petrohemija bi se oslobodila svih istorijskih dugova koji bi bili delimično otpisani, a delimično konvertovani u kapital kroz nov UPPR, a sa druge strane bi imala obezbeđene predvidive dugoročne poslovne odnose sa NIS-om.

Izvor: BIZLife

Piše: Jelena Stojanović