NIS: Dobit u prvom kvartalu 5,4 milijarde dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Naftna industrija Srbije (NIS) je u prvom tromesečju ove godine znatno poboljšala finansijske rezultate, ostvarivši neto dobit u prvom kvartalu od 5,4 milijarde dinara.

Ostvarena dobit je daleko veća nego u prva tri meseca prošle godine kada je profit iznosio 261 milion dinara, saopštila je ta kompanija.

“Dobri rezultati u prvom tromesečju ostvareni su zahvaljujući disciplinovanom sprovođenju mera za povećanje operativne efikasnosti, uvećanju ukupnog obima prometa nafte i naftnih derivata, kao i zbog rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu”, navodi NIS grupa.

Kako je saopšteno, NIS je nastavio sa investicijama u strateške projekte i uložio je ukupno 4,7 milijardi dinara, od čega najviše u oblast istraživanja i proizvodnje, kao i u segment prerade.

Istovremeno, obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda su u prvom kvartalu iznosile 35,6 milijardi dinara, osam odsto više nego za prva tri meseca 2016. godine, piše u saopštenju.

Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosio je 343 hiljade uslovnih tona, dok je u prva tri meseca 2017. godine prerađeno 765 hiljada tona nafte i poluproizvoda, navodi NIS.

Proizvodnja električne energije u NIS kapacitetima bila je 15 odsto veća nego u prvom kvartalu prethodne godine.

Kompanija je saopštila i da je povećana bezbednost na radu.

Izvor: Beta

Foto: NIS