NIS po poslednjoj ceni akcija vredi na berzi jednu milijardu evra

PinterestFacebookTwitterShare

Podatak da je Naftna industrija Srbije u prošloj godini ostvarila neto dobit od 15 milijardi dinara ili za tri odsto više nego godinu dana ranije, čime je  ujedno prekinut trend smanjenja neto dobiti koji je počeo pojavom krize u naftnom sektoru 2014. godine, logično je otvorila pitanje da li će se i kako to odraziti na vrednost akcija ove naftne kompanije.

Nenad Gujaničić, brokerske kuće Business Development Department, kaže, da je NIS, posle dve godine pada profita, zaustavio silazni trend krajnjeg rezultata. Tome je u velikoj meri doprineo oporavak cene sirove nafte u poslednjem kvartalu prošle godine.

-Akcije NIS-a u poslednjem tromesečju 2016. oporavile su se 25 odsto, dok je blagi uzlazni trend nastavljen i ove godine. Cena akcija NIS-a je u februaru ove godine završio trgovanje od 760 dinara, što je najviša cena na berzi još od kraja 2014, kaež ovaj broker.

Rast cena akcija NIS-a reflektuje očekivanja ulagača da će više cene sirove nafte dovesti i do veće profitabilnost ove kompanije, koja je pre svega nekoliko godina, kada je cena nafte bila 100 dolara po barelu, pravila 400-450 miliona evra profita.

-NIS po poslednjoj ceni akcija vredi na berzi jednu milijardu evra. Kompanija je privatizovana po ceni koja odgovara vrednosti firme od 800 miliona evra, dok je najviše vredeo u aprilu 2013. godine – oko 1,4 milijarde evra, kaže Gujaničić.

Akcionari se ove godine mogu nadati dividendi od oko 20 dinara neto, što daje neveliki dividendni prinos od 2,6 odsto. Ipak, od dividendi je mnogo važnija činjenica da je NIS prekinuo negativni trend finansijskog rezultata, i da se akcionari ove godine mogu nadati boljem poslovanju, zaključuje ovaj broker.

Izvor: BIZLife

Piše: Jelena Stojanović