Sankcije Rusiji najteže pogodile američke naftaše

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ekonomske sankcije koje su SAD i Evropska unija uvele Rusiji nemaju vidljivog efekta po rusku naftnu industriju, ali su njima najteže pogođene američke energetske kompanije, a evropske u nešto manjem obimu, piše Volstrit džornal.

Cilj sankcija uvedenih 2014. godine bio je da se ograniči ruska potraga za novim tehnologijama za eksploataciju dodatnih količina nafte i prirodnog gasa, a naročito da se našteti podvodnim bušenjima planiranim u Crnom moru, na Arktiku i da se ograniči korišćenje tehnologije “frakinga” u Sibiru, piše američki list.

Sankcije su, međutim, nanele težak udarac američkom naftnom gigantu Ekson mobajlu, jer njegovo bušenje u tim područjima zauzima centralno mesto u sporazumu koji je ta kompanija pre nekoliko godina sklopila sa ruskim Rosnjeftom.

Zbog antiruskih ograničenja, Ekson je morao da stopira devet od 10 zajedničkih projekata sa Rosnjeftom, a svoje gubitke je procenio na milijardu dolara. Ekson je zatražio izuzeće od sankcija za nastavak eksploatacije u Crnom moru, ali ga je administracija predsednika Donalda Trampa prošlog meseca odbila.

Istovremeno, neke od evropskih kompanija nastavljaju sa projektima u Rusiji, koji su deo partnerstava sklopljenih pre uvođenja sankcija, piše VSJ.

Tako je kompaniji Britiš petroleum (BP) dozvoljeno da zadrži gotovo 20 odsto udela u Rosnjeftu, koji je sa 590 miliona dolara učestvovao u neto zaradi kompanije u 2016. godini, prenosi američki list.

Italijanski Eni se, takođe, priprema za bušenja u Crnom moru u ovoj godini, u sklopu partnerstva sa Rosnjeftom, i planira da istražuje u arktičkim vodama ruskog dela Barencovog mora, prenosi VSJ.

Francuski Total je partner sa ruskim Novatekom na projektu izgradnje postrojenja za tečni prirodni gas “Jamal”, a takođe traži učešće i u drugim TPG projektima u Rusiji.

Kako dodaje VSJ, sankcije nisu sprečile anglo-holandski Rojal Dač Šel i još četiri evropske kompanije da prošlog meseca najave 10 milijardi dolara vredna ulaganja u gasovod koji će ići do Nemačke, a kome se protivi EU.

Istvoremeno, proizvodnja nafte u Rusiji je prošle godine premašila 11 miliona barela dnevno, što je najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: Pixabay