Nema više para za agrar

PinterestFacebookTwitterShare

Predlogom rebalansa budžeta nisu predviđena dodatna sredstva za subvencije u poljoprivredi. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Igor Momčilović kazao je da je rebalansom budžeta planirano da za to ministarstvo bude izdvojeno dodatnih 1,1 milijardi dinara, što ne ostavlja prostor za značajnije promene.


On je precizirao da su rebalansom za sektor poljoprivrede i trgovine predviđena ukupna sredstva od 33,6 milijardi dinara, dok je ta suma u inicijalnom budžetu za ovu godinu iznosila 32,5 milijardi dinara.

“Nismo dobili (poljoprivreda) više nego što smo imali.. Nikakvih suštinskih promena nema. Trudićemo se da ispunimo sve preuzete obaveze kada je reč o visini subvencija i korisnicima davanja”, kazao je Momčilović.

On je istakao da predstavnici tog ministarstva trenutno pokušavaju da se sa Ministarstvom finansija dogovore “da li postoji prostor za promene”.

Momčilović je napomenuo i da je od ukupno predviđenih 8,6 milijardi dinara za davanja od 14.000 dinara po hektaru za registrovana poljoprivredna gazdinstva sa posedom do 30 hektara, do sada isplaćeno 8,3 milijardi dinara, a u toku je obrada preostalih zahteva za isplatu.

Samostalni savetnik u Ministarstvu finansija Vera Savatović-Radojčić naglasila je da je rebalans budžeta rađen u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji predviđa precizne okvire. Ona je takođe kazala “da su sredstva namenjena za subvencije u poljoprivredi ostavljena tako kako je bilo planirano”.