Vinteršal i Gasprom obnovili proizvodnju nafte u Libiji

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija “Vinteršal”, firma-kćerka njemačkog koncerna BASF, saopštila je da je obnovila proizvodnju nafte u libijskoj pustinji u okviru koncesionih uslova s učešćem ruskog “Gasproma”.


Eksploatacija za sada predstavlja svega petinu ranijeg obima, odnosno oko 20.000 barela dnevno, navedeno je u saopštenju.

“Vinteršal” je ukazao da nalazišta i infrastruktura na njima nisu oštećeni u sukobima u Libiji i da predstoji stabilizacija proizvodnje, prenio je Rojters.

“Gasprom” je u decembru 2007. dobio 49 odsto libijskih naftnih koncesija “Vinteršala”, kao rezultat razmene aktiva sa koncernom BASF. Sporazum o tim koncesijama, koje obuhvataju devet nalazišta, od kojih je najveće “Al Sarah”, važi do 2026. godine.

Ruske kompanije “Gasprom”, “Gaspromnjeft” i “Tatnjeft” uložile su stotine miliona dolara u osvajanje naftnih i gasnih nalazišta u Libiji, ali su zbog sukoba u toj zemlji bile primorane da prekinu rad.

Libija, koja poseduje najveće rezerve nafte u Africi i koja je do rata učestvovala sa blizu dva odsto u ukupnoj svetskoj proizvodnji, obnovila je u septembru isporuke nafte na svetsko tržište.