Rusija ulaže u istraživanje nafte 225 mlrd. dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija planira da uloži do 225 milijardi dolara u priobalno istraživanje nafte i gasa do 2030, uz moguće uvođenje poreskih olakšica da bi privukla investitore.
Moskovski dnevnik Komersant navodi da se u okviru preliminarnog nacrta vladinog programa, o kom će se prvi put diskutovati sledećeg meseca, priznaje da trenutni pokušaji Rusije da razvije pogone na Arktiku napreduju suviše sporo.
Plan koji je razvilo Ministarstvo za prirodne resurse jedan je od onih koji će biti razmatrani i predviđa da vlada privuče strane investitore poreskim olakšicama i drugim inicijativama koje vodeće svetske energetske kompanije već duže vreme traže.

Plan koji najviše podstiče investicije predviđa da vlada uloži 1,33 biliona rubalja (42 milijarde dolara) u zajednički poduhvat sa domaćim privatnim i stranim firmama koje bi uložile 5,7 biliona rubalja.

Inostrani energetski giganti poput američkog EksonMobila snažno su poticali rusku vladu da privatnim kompanijama obezbedi veću dostupnost istraživanju arktičke nafte i gasa.

Firme su se žalile na zaštitne takse, nemogućnost da konkurišu na novim projektima i licence koje su dobijale samo državne kompanije.

Vladin program koji Komersant opisuje ne predviđa početak proizvodnje nafte na novim naftnim poljima pre 2026. godine.