Nafta skuplja zbog pokazatelja otpornosti azijskih privreda

PinterestFacebookTwitterShare

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku poskupela na iznad 88 dolara za barel zahvaljujući pokazateljima da su privrede Kine i Japana otporne na krizu.

Cena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u decembru je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 65 centi na 88,05 dolara za barel, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 70 centi na 110,26 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Japansko Ministarstvo finansija je danas saopštilo da je u septembru izvoz porastao za 2,4 odsto na godišnjem nivou, što je drugi mesec rasta zaredom i znak da se ta zemlja oporavlja od razornog zemljotresa i cunamija iz sredine marta.

Pored toga, institut HSBC je danas saopštio da je kineski preliminarni indeks menadžera nabavke, koji ukazuje na kretanje industrijske proizvodnje, porastao u oktobru na 51,1 sa septembarskih 49,9 poena. Rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast.

Investitori, takođe, pomno prate dešavanja oko plana za obuzdavanje evropske dužničke krize. Lideri Evropske unije nisu juče posle sastanka u Briselu izneli detalje plana, ali se očekuje da to urade posle samita zakazanog za sredu.