Delta agrar planira izvoz 8.000 tona jabuka u Rusiju

PinterestFacebookTwitterShare

Delta agrar planira da do kraja godine na tržište Rusije izveze oko 8.000 tona jabuka, što je dvostruko više nego 2010, izjavio je danas direktor otkupa voća Delta agrara Slobodan Košutić.

 
Kako je Košutić kazao novinarima prilikom obilaska voćnjaka jabuka u Čelarevu, u toku su pregovori Delta agrara o izvozu jabuka i na Bliski istok, odnosno u Irak i Kuvajt.

Košutić je dodao da ove godine Delta agrar planira da otkupi i 10.000 tona jabuka od individualnih proizvođača, što je dvostruko više nego lane, naglašavajući da polovinu godišnjeg prinosa jabuka toj kompaniji donosi voćnjak u Čelarevu, dok drugu polovinu proizvode kooperanti. Prema njegovim rečima, do sada je na plantaži od 300 hektara proizvedeno više od 6.000 tona jabuka.

Dupliranjem površine na 600 hektara do 2013. godine i povećanje kapaciteta hladnjače na 12.000 tona, trebalo bi, kako je dodao, da ukupna investicija u voćnjak iznosi 50 miliona evra. Košutić je naveo da je od ovogodišnjeg roda do sada prodata sorta gala po ceni od 55 centi za kilogram i da je ostvaren prihod od oko 40.000 evra po hektaru.

Direktor imanja Podunavlje u Čelarevu, u okviru koga posluje voćnjak Delta agrara, Nikola Milićević naglasio je da nešto više od 86 procenata ovogodšnjeg roda jabuke u prvoj klasi za konzumiranje, dok samo šest odsto čine industrijske jabuke. Precizirao je da se na površini od 32 hektara uzgajaju jabuke sorte gala i breburn, sa ovogodišnjim rodom od 70 tona po hektaru, dok je u ostatku voćnjaka zasađen zlatni delišes, geni smit i crveni delišes koje su u trećoj i četvrtoj proizvodnoj godini dale prosečan prinos od 50 tona po hektaru.
 
Milićević je kazao i da je ove godine u Čelarevu, ali i prvi put u Srbiji počela proizvodnja klupske jabuke modi. Dodao je da se jabuke proizvode po italijanskim i austrijskim standardima, ali se još uvek izvozi u istočne zemlje, jer cena u petoj godini proizvodnje još ne može da parira evropskom tržištu.

Novinari koji su posetili voćnjak u Čelarevu pomogli su u pakovanju 500 kilograma jabuka koje će Delta agrar pokloniti Domu za decu ometenu u razvoju u Veterniku.