Nastavak obnove fasada i postavljanje osvetljenja na vrednim zdanjima

PinterestFacebookTwitterShare

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nastaviće u narednom periodu obnovu fasada i postavljanje dekorativnog osvetljenja na reprezentativnim objektima u prestonici, najvili su iz te ustanove kulture.

Grad Beograd je proteklih godina veliku pažnju posvetio dekorativnom osvetljenju objekata u prestonici, kako bi se najvrednijim zdanjima omogućio dominantni prikaz i tokom večeri, istakla je predstavnica za medije Zavoda Lidija Kotur.

Ona je za Beoinfo podsetila da dekorativno osvetljenje odnedavno krasi zgradu Kolarčeve zadužbine na Studentskom trgu, a uskoro će ga, kako je najavila, dobiti i zgrada Zemunske gimnazije, kao jedan od simbola starog jezgra Zemuna.

Zgrada je podignuta 1879. godine na prostoru nekadašnjeg kontumca, neposredno pošto je zemljište prešlo iz vojnog u magistratsko vlasništvo. Koncipirana je reprezentativno i monumentalno, a oblikovana je u stilu neorenesanse. Postojeća zgrada je dograđena 1916. godine u postsecesionističkom duhu, što taj deo gimnazijskog zdanja svrstava u prva izrazito moderna arhitektonska ostvarenja u tom delu grada, ukazala je Kotur.

Ona je najavila da će u narednom periodu biti revitalizovana fasada zgrade u Delijskoj 3. Trospratni objekat na uglu Delijske i Uskočke ulice podignut je 1932. godine prema projektu Dragomira Vukšića u duhu arhitekture akademizma. Zgrada, inače, predstavlja deo šireg ambijenta Knez Mihailove ulice i doprinosi njenom reprezentativnom karakteru, istakla je sagovornica Beoinfa.

Ona je takođe najavila skoru obnovu fasada na objektima u Admirala Geprata 15, Cara Dušana 92, Prote Mateje 25-25a i Njegoševoj 25.