Blic: Srbija lobira u Kongresu SAD

PinterestFacebookTwitterShare

U trenutku kada se vodi diplomatska borba za Kosovo i odlučuje o nastavku evrointegracija, vlada angažovala jednu od najmoćnijih lobističkih firmi u SAD, saznaje dnevni list Blic.
 
Prema pisanju ovog lista, Vlada Srbije je angažovala “Podesta grupu”, s kojom je ugovor sklopljen 1. oktobra ove godine, a ova kompanija će za taj posao mesečno dobijati 100.000 dolara. Deo tog novca, 25.000 dolara, dobiće i firma “Roberti Vajt”, koju je “Podesta grupa” angažovala da lobira za Srbiju u Kongresu.
“Podesta grupa” je jedna od najjačih lobističkih kuća u Vašingtonu i ima najelitnije klijente. Njen vlasnik bio je u Beogradu i razgovarao sa državnim vrhom. Firma “Roberti Vajt” je članica te grupe i ona ima jake veze u Predstavničkom domu i one će praktično podeliti posao.

Prema sklopljenom ugovoru posao “Podesta grupe” biće da “olakša ostvarivanje strategijskih ciljeva Srbije, omogući razvoj korisnih i efikasnih odnosa sa SAD, da zastupa srpske interese u svim relevantnim i ekonomskim američkim institucijama”.

Taj dogovor je prvi ove godine, od kako je lobiranje zaustavljeno zbog mera štednje. Tajl ist dodaje i da je pokušao u Vladi Srbije da sazna nešto više o ovom ugovoru, ali da je ostao bez objašnjenja, piše Blic.

Da je ugovor potpisan nije mogao da potvrdi ni naš ambasador u Vašingtonu Vladimir Petrović, ali je on tom listu rekao da svaka ozbiljna država u Vašingtonu ima svoju lobističku grupu, dok neke imaju i po nekoliko, jer je angažovanje lobista u SAD od izuzetne važnosti za razvoj odnosa sa tom zemljom.

“Podesta grupa” jedna od najvećih lobističkih kuća, koja ima veoma velike i moćne klijente, dok druga gruba “Roberti Vajt” nije tako moćna ali je bliska sa bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je sada šefica demokrata u Donjem domu, navodi Blic.