Uništili im redakciju jer su Muhameda proglasili urednikom

PinterestFacebookTwitterShare

Nepoznata lica jutros su Molotovljevim koktelom uništili redakciju francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo. Na sreću, niko nije povređen.

Iako službenog policijskog izveštaja još nema, prilično je jasno da je napad motivisan jučerašnjim izdanjem časopisa u kojem je muslimanski prorok Muhamed imenovan izvršnim urednikom za sledeći broj, a na naslovnici je prikazana njegova karikatura.

Današnje izdanje lista nazvano je Charia Hebdo, a urednici tvrde kako su se bezazleno želeli poigrati s reči šerijat. Na naslovnici je karikatura Muhameda koji govori: “Hiljadu udaraca bičem ako ne umireš od smeha!”. U novom broju još je niz Muhamedovih karikatura, iako islam striktno zabranjuje ikakvu vrstu skvrnuća lika proroka Muhameda.

Urednici lista za AFP su kazali kako njihove opaske nisu bile zlonamerne te da su samo radili svoj posao. Navode kako je ovaj broj bio motivisan pobedom islamističke stranke Ennahda na izborima u Tunisu te indikacijama da bi šerijatski zakon mogao postati osnova novog libijskog ustava.

“Više nemamo naše novine. Sva naša oprema je uništena. Sve je uništeno”, kazao je urednik satiričnog lista. Osim toga, i njihova internetska stranica je hakovana s pretećim porukama na engleskom i turskom jeziku.