Konkurs za projekate NIP-a u 2012. otvoren do 15. decembra

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo ekonomije i reginalnog razvoja raspisalo je konkurs za prijavljivanje projekata koje će sledeće godine finansirati Nacionalni investicioni plan (NIP), a rok za podnošenje prijava ističe 15. decembra, saopšteno je juče u Vladi Srbije.

NIP će najverovatnije raspolagati sa oko osam milijardi dinara za finansiranje isključivo infrastrukturnih projekata, izjavio je državni sekretar zadužen za NIP Milan Ðokić i objasnio da će po usvajanju budžeta za iduću godinu Ministarstvo ekonomije doneti odluku koji će od prijavljenih projekata biti finansirani u 2012.

Konkurs je raspisan 28. oktobra petak, objavom u Službenom glasniku, a prijava projekata je počela 1. novembra.

Sredstvima NIP – a će biti finansirani samo tehnički spremni projekti, kao i izrada projektno – tehničke i planske dokumentacije za nacionalne i regionalne projekte.

Nacionalne projekte će moći da predlože resorna ministarstva, a regionalne i međuopštinske više lokalnih samouprava, autonomna pokrajina i resorna ministarstva, dok će lokalne projekte moći da prijave samo najnerazvijenijih 46 opština u Srbiji i opštine pogođene elementarnim nepogodama.

Reč je o lokalnim samoupravama obuhvaćenim programima “Razvoj infrastrukture u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji” i “Sanacija infrastrukture nakon elementarnih nepogoda”.

Na konkurs će moći da budu prijavljeni i projekti za izgradnju putnih koridora u Srbiji.

NIP će u 2012. nastaviti sa finansiranjem i pojedinih započetih projekata.

Za ovu godinu je bilo prijavljeno oko 1.500 projekata u vrednosti od 90 milijardi dinara, a NIP u 2011. raspolaže sa 6,8 milijardi, rekao je Ðokić i naveo da je bilo odobreno oko 200 projekata i da se ne realizuje samo nekoliko njih, zbog lokalnih samouprava koje nisu obezbedile potrebnu dokumentaciju.

NIP ove godine kroz različite programe ulaže u nacionalne, regionalne i lokalne infrastrukturne projekte u oblasti saobraćajne, obrazovne, zdravstvene, kulturne i komunalne infrastrukture.

Među projektima koje NIP finasira i kojima upravlja u 2011. su izgradnja kardiohiruške klinike u Nišu, program izgradnje vrtića u 15 gradova u Srbiji, izgradnja tri bulevara u Nišu, obilaznice oko Leskovca, regionalnih i većih saobraćajnica u gradovima poput Valjeva, Užica, Čačka, ali i puteva u manjim opštinama, navodi se u saopštenju tog Ministarstva.

Takođe se grade i rekonstruišu sportske školske sale i tereni u 15 gradova i opština, kao podsticaj školskom sportu i razvoju najmlađih građana Srbije. Značajan je i broj projekata iz komunalne oblasti koji sistemski rešavaju probleme vodosnabdevanja i otpadnih voda.