EU: Bez dogovora o porezu na transakcije

PinterestFacebookTwitterShare

Još uvek nema saglasnosti među članicama Evropske unije oko uvođenja poreza na finansijske transakcije. Ministri finansija Unije nisu se, na sastanku u Briselu, složili da bi uvođenje tog poreza obuzdalo spekulacije na tržištu ili dodatno ukočio ekonomski rast.

Francuska, Nemačka i još nekoliko članica zone evra zalažu se za uvođenje malog poreza na trgovinu akcijama, obveznicama i finasijskim derivatima. Oni smatraju da bi se tim oporezivanjem prikupio novac preko potreban u trenutku kada se troše milijarde evra za pomoć finansijski posrnulim zemljama i bankama.

Raspravom o novom porezu ministri finansija su se barem malo odmakli od teme evropske dužničke krize, koja je dominirala na njihovim sastancima u protekle gotovo dve godine.

“Tržišta nam takođe prave probleme, pa i ona treba da doprinesu stabilizaciji”, istakla je na sastanku u Briselu ministarka finansija Austrije Maria Fekter.

Uvođenju poreza, koji bi mogao da donese, prema procenama Evropske komisije, do 57 milijardi evra, protivi se više nečlanica zone evra, uključujući Britaniju i Švedsku. Oni ističu da bi taj porez u Evropi jedino umanjio ekonomski rast u vreme kada kontinent nastoji da spreči novu recesiju, kao i da bi doprinseo da se finansijske institucije izmeste u druge centre, poput Njujorka i Singapura. Protiv takvog poreza su i SAD, najveći svetski finansijski centar.
 
“Evropi slabi kredibilitet i rešenja poput poreza na finansijske transakcije neće biti od pomoći”, rekao je švedski ministar finansija Anders Borg dodajući da je taj porez “efikasan način za smanjenje rasta i da će doprineti povećanju cene zaduživanja prezaduženih zemalja”.
 
I dok se Evropska komisija zalaže za uvođenje poreza na finansijske transakcije u celoj EU, neke članice evrozone smatraju da bi bilo dobro i kada bi se novi porez, za početak, uveo samo u zoni evra. Tačka razdora među ministrima finansija je i za šta bi se porez na finansijske transakcije koristio. Komisija želi da taj poreski prihod ode u budžet EU dok se Nemačka i Francuska nadaju da će ga iskoristiti da popune svoje finansije, dok bi samo manji deo otišao za finansiranje razvojne pomoći.