Kuba legalizuje kupovinu i prodaju nekretnina

PinterestFacebookTwitterShare

Vlasti Kube su saopštile da će od danas dozvoliti kupovinu i prodaju nekretnina, što je najznačajnija reforma u nizu izmena koje omogućuju slobodu na tržištu. Zakon, koji danas stupa na snagu, obuhvata samo građane i stalno naseljene na karibskom ostrvu.
 

 
Vlasti su ranije najavile da će prihodi od prodaje biti oporezovani, a pravila nikome neće dozvoljavati gomilanje velikih poseda, prenela je američka novinska agencija AP.

Pošto nije postojalo zvanično tržište nekretnina, Kubanci su decenijama mogli da razmenjuju posede putem komplikovanih sporazuma o trampi, ili na još nesigurnijem crnom tržištu.

Vlada je tokom poslednjih meseci takođe najavila novi zakon o vlasništvu, koji bi članovima porodice dozvolio da naslede domove i pod uslovom da u njima ne žive. Kubancima koji to budu mogli da priušte, biće dozvoljeno da poseduju jedan dom u gradu i drugi na selu.

Zakon je usledio posle oktobarske legalizacije kupovine i prodaje vozila, uz restrikcije zbog kojih je prosečnom Kubancu i dalje teško da kupi novi automobil, primetio je AP.

Preko 80 odsto Kubanaca radi za državna preduzeća i prima mesečnu platu od svega 20 dolara u zamenu za besplatno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, kao i gotovo besplatno stanovanje, prevoz i osnovne životne namirnice.

Sjedinjene Američke Države su zavele gotovo potpuni embargo na privredne veze sa Kubom još 1962, zbog čega ova zemlja, prema procenama ministarstva u Havani, godišnje ima gubitke od 685 miliona dolara.

Pošto je preuzeo vlast od svog brata Fidela, Raul Kastro je više puta ponovio da postojeći privredi sistem na Kubi nije funkcionalan, ali je i obećao da će na ostrvu sa 11 miliona stanovnika i dalje biti socijalistička država.