Veliki broj devojaka iz Srbije se prinudno udaju u Nemačkoj

PinterestFacebookTwitterShare

Među devojkama koje pod prinudom stupaju u brak u Nemačkoj je oko osam odsto rođenih u Srbiji, na Kosovu i Metohiji, ili u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje nemačkog Saveznog ministarstva za porodicu, stare, žene i mlade.

Skoro sve mlade žene koje moraju da se udaju za partnera kojeg određuje porodica u Nemačkoj su migrantskog porekla. Oko 32 odsto je rođeno u Nemačkoj, 23 odsto u Turskoj i osam odsto u Srbiji, Crnoj Gori ili na Kosovu i Metohiji.
 
Prema upravo objavljenim podacima, slede devojke rođene u Iraku, Avganistanu, Siriji, Maroku i Albaniji. Studija “Prinudni brakovi u Nemačkoj” nastala je na osnovu istraživanja u više stotina prihvatilišta i savetovališta za prinudno udate (ili oženjene) ili one kojima neposredno preti prinudno sklapanje braka.
 
Među onima koji pod prinudom ulaze u brak je i oko sedam odsto mladića, navodi se u studiji. Devojke koje se u Nemačkoj pod prinudom udaju su u 30 odsto slučajeva mlađe od 17 godina.
 
Više od polovine onih koje se za pomoć obraćaju ustanovama i koje su jedino i mogle da budu obuhvaćene studijom, navelo je da su bile žrtve fizičkog nasilja. U oko 30 odsto slučajeva se madim ženama pretilo i oružjem da bi stupile u neželjeni brak.
 
Za potrebe studije anketirano je 3.443 žrtava u 830 savetovališta i prihvatilišta. U oko 60 odsto slučajeva pretio im je prinudni brak, a ostale devojke su već bile pod prinudom udate. Nemačka je 2010. godine donela propis po kojem je prinudni brak “samostalno krivično delo”, a ne samo takođe kažnjiva prinuda.