Majdani bez dozvole

PinterestFacebookTwitterShare

Inspektori Pokrajinskog sekretarijata za energetiku tvrde da preduzeće „Putevi“ iz Sremske Mitovice mesecima iskopavaju kamen iz Nacionalnog parka Fruška gora, iako je tamo zabranjena svaka eksploatacija ruda.
 
Prema tvrdnjama inspektora, preduzeće čiji je vlasnik Dušan Borovica iz Rume, eksploatiše zakonom zaštićeno rudno bogatstvo pod plaštom rekultivacije starog kamenoloma Orlovo bojište.

Borovica negira da su „Putevi” njegova firma, ali prema podacima Agencije za privatizaciju „Puteve“ je 26. decembra 2008. godine kupio Dušan Borovica iz Rume, za 171 milion dinara. Istog dana Borovica je kupio i Radnički univerzitet iz Rume po početnoj ceni od 3,85 miliona dinara. Međutim, on tvrdi da „Puteve” nije kupio već da je samo licitirao za izvesnu ženu iz Rume, koja je vlasnica pomenutog preduzeća.

Međutim, reč je o njegovoj supruzi Nadi Zmijanac i u kupoprodajnom ugovoru „ugrađen” je i paragraf prema kome je ona supruga ovlastila da Borovica može da preuzme upravljačku funkciju u preduzeću.

  „Putevi” zakonito izvlače kamen, jer su uredno dobili papir za rehabilitaciju tog kopa. Kako sam saznao, pokrajinski šumski i rudarski inspektori bili su na terenu i potvrdili da ta firma ima svu potrebnu dokumentaciju za vađenje rude sa Orlovog bojišta- objašnjava Borovica.

Direktor NP „Fruška gora“ Dobrivoje Antonić tvrdi da se ne radi eksploatacija zakonom zaštićenog rudnog bogatstva pošto je iznošenje dela materijala uključeno u ugovor o izvođenju pripremnih radova na rekultivaciji ovog kamenoloma. Reč je samo o pripremnim radovima koji su neophodni kako bismo pristupili sanaciji kopa. U okviru tih radova dozvoljeno je iznošenje materijala koji nazivamo jalovinom. Prema našim informacijama, do sada je izneseno oko 2.000 kubika, kaže Antonić.

Međutim, iako je firma „Putevi“ dobila dozvolu samo za sanaciju kopa, inspektori Pokrajinskog sekretarijata za energetiku su utvrdili da radnici, umesto najavljene jalovine eksploatišu kamen.

Protiv Dušana Borovice Upravni odbor NP „Fruška gora“ podneo je u junu 2002. godine krivičnu prijavu takođe zbog nezakonitog iskopavanja. Nacionalni park je tom prilikom utvrdio da je Borovica umesto istraživačkih radova na kopu Paragovo, gde je bio ovlašćen da u tu svrhu iznese 60 kubika materijala, sa ovog lokaliteta izvukao čak 11.000 kubnih metara kamena.

Na pitanje kako je moguće da, nakon devet godina, Nacionalni park ponovo potpiše ugovor sa istim izvođačem za isti kop, sadašnji direktor Nacionalnog parka kaže da ugovor nije potpisan sa „Borovica transportom”, već sa „Putevima” iz Sremske Mitrovice.