Južni tok nije u interesu Rusije

PinterestFacebookTwitterShare

“Južni tok” će se graditi i sigurno će prolaziti kroz Srbiju, iako taj projekat nije u potpunosti u interesu Rusije, kaže Petar Kaznačev.
 
Kaznačev, koji je i osnivač konsultantske kuće “Kaznah stratedžis” smatra da će “Južni tok” sigurno prolaziti kroz Srbiju, bez obzira koja će biti konačna trasa tog gasovoda i da će njegova izgradnja podstaći razvoj privrede Srbije.
 
Rusija i dalje snažno insistira na realizaciji gasovoda “Južni tok”, iako joj taj projekat nije toliko potreban, rekao je Kaznačev i ocenio da je više reč o političkim, a ne toliko o komercijalnim razlozima za njegovu realizaciju. To je više pitanje “ponosa i doslednosti” da Rusija uradi nešto što je obećala, nego što je reč o komercijalnoj odluci, rekao je Kaznačev. On smatra da Srbija ima potencijal da u regionu postane ključni intekonektor za energetske projekte koji će prolaziti preko njene teritorije, ali i za energetske projekte koji će se realizovati između Rusije, Turske i Evrope, istakao je. 

Kaznačev je ocenio da će potrošnja gasa u svetu zbog posledica ekonomske krize biti u padu, kao i da će zbog krize mnogi infrastrukturni energetski projekti biti odloženi ili stavljeni na čekanje. To ne znači da ti projekti neće biti realizovani, ali će doći do njihove revizije, a cevovodi bi mogli biti skraćeni i proširena mogućnost njihovog korišćenja, rekao je Kaznačev. 

S druge strane, on kritikuje Rusiju jer smatra da bi za Rusiju bilo bolje da gradi gasnu infrastrukturu prema Kini i Aziji, s obzirom da se očekuje da će se potražnja za gasom u toj zemlji za 20 godina učetvorostručiti. 

Rusija te projekte razvija suviše malo i suviše kasno i trenutno nema funkcionalnu trasu za prodaju gasa za područje Kine“, ocenio je Kaznačev i ukazao da bi Rusija trebalo da radi i na razvoju projekata iz oblasti tečnog naftnog gasa, koga trenutno izvozi samo oko dve milijarde kubika godišnje.