HE “Prvonek” gotova do kraja meseca

PinterestFacebookTwitterShare

Do kraja meseca u rad će biti puštena mini hidroelektrana „Prvonek“, na istoimenoj akumulaciji nedaleko od Vranja, prva u sistemu od 18 mini hidroelektrana Elektroprivrede Srbije (EPS).

Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, kaže da su u toku završni radovi na hidroelektrani „Prvonek“, koja se, kao i sve u sistemu, gradi udruženim sredstvima Evropske banke i EPS.

„Kako je i najavljeno, na brani akumulacije ”Prvonek”, odnosno na reci Banjštici, postavljene su dve turbine, od 100 i 800 kilovata, a u toku su drugi završni radovi“, potvrdio je gradonačelnik Stojčić.

Ova mini hidroelektrana, kako je zamišljeno, koristiće tehnološki višak vode iz akumulacionog jezera ”Prvonek” i tako proizvoditi između 2,5 i tri miliona kilovat časova električne energije godišnje.

„Tu količinu električne energije dobijaćemo viškom vode koja bi inače prellivala branu i na taj način ćemo obezbediti količinu električne energije potrebnu za 250 do 500 domačinstava“, kaže gradonačelnik Vranja.

Radove na ovoj Hidroelektrani“ izvode preduzeća „ATB Sever“ iz Subotice i slovenačka kompanija „Andina Hydropower Engineering“.