Pušten u rad pogon za proizvodnju stočne hrane

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dragan Petrović pustio je u Ćupriji u rad najsavremeniji pogon za proizvodnju hrane za životinje u fabrici stočne hrane ”Komponenta”, u koju je uloženo više od šest miliona evra.
 
Ministar Petrović naglasio je da će puštanje u rad tog ”tehnički perfektnog” pogona biti veoma značajno za razvoj stočarstva u Srbiji, kao i da će desetinama hiljada proizvodjaca tog tipa hrane biti pružene nove mogućnosti za njeno povećanje. Ovaj pogon će povećati proizvodnju za više od 2,5 puta, kazao je Petrović i dodao da ta proizviodnja iznosi 100.000 tona, a više od 60 odsto se izvozi.
 
Ministar je podvukao da bez kvalitetne i jeftine stočne hrane, nije moguć ni značajniji iskorak u stočarstvu, čije učešhce u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji trenutno iznosi svega 30 procenata, a trebalo bi da bude 60 odsto.
 
Petrović je podsetio da je pre nekoliko nedelja doneta odluka o ukidanju svih dažbina, carina i prelevmana, na uvoz sojine sačme u Srbiju, što će omogućiti predvidljivost u poslovanju onih koji se bave tovom stoke. On je objasnio da je takva odluka već uticala na snižavanja cene sojine sačme za nekoliko dinara, što će značiti jeftnijiu hranu za tov stoke -svinja, goveda, živine… ”Hoćemo da napunimo štale , obore, živinarnike…”naglasio je Petrović dodajući da će vlada i dalje pružati podršku stočarskoj proizvodnji.
 
Generalni direktor ”Komponente” Rade Jovanović istakao je da je reč o pogonu sa najsavremenijom opremom i svetskom tehnologijom iz Amerike, Kine, Italije, Nemačke, Švajcarske, Danske, dodajući da je u izgradnji i opremanju pogona učestvovalo i 50 firmi iz Srbije.
 
Fabrika stočne hrane ”Komponenta” trenutno zapošljava sto radnika, prošle godine je zaposleno 30 ljudi, a prema rečima Jovanovića, zahvaljujući otvaranju novog pogona, u radni odnos će biti primljeno još 30 ljudi.