Proizvodnja struje iz geotermalnih izvora u Vranjskoj Banji

PinterestFacebookTwitterShare

Belgijska kompanija „Green works” mogla bi uskoro u Vranjskoj Banji da počne sa eksploatacijom geotermalne vode za proizvodnju električne energije, potvrđeno je juče u toj opštini prilikom posete delegacije ove kompanije i predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

U ime Kompanije „Green works“ Serž Amije je rekao da oni imaju podatke o kvalitetu i količinama geotremalne vode na bušotinama u Vranjskoj Banji i da su došli da se na licu mesta uvere u to.

„Naš interes je korišćenje kvalitetnih geotermalnih izvora za proizvodnju električne energije. Taj posao ćemo, kako sada stvari stoje, raditi sa jednim našim partnerom koji u ovom poslu ima solidno iskustvo“, rekao je Amije.

Nebojša Stojanović, direktor Javnog preduzeća „Uprava Banje“, čiji su belgijanci bili gosti, kratko je rekao da država ovoj kompaniji mora pružiti šansu da u Vranjskoj Banji napravi jedan energetski kapacitet.

„Tek formiranoj gradskoj opštini Vranjska Banja takav visokoprofitabilan kapacitet, sa ne malim brojem radnih mesta, bio bi dragocen“, rekao je Stojanović.

Predstavnici kompanije „Green works“ najavili su da će već za mesec dana ponovo posetiti Vranjsku Banju kako bi učinili nove poteze u realizaciji ove ideje.