Druga faza Severnog toka pre roka

PinterestFacebookTwitterShare

Druga faza gasovoda Severni tok mogla bi da bude pokrenuta pre predviđenog roka, rekao je juče premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima Istočnog odbora nemačke privrede.
 ”Gotovo sve će verovatno biti završeno ranije nego što je predviđeno planom”, rekao je Putin dodajući da je polovina podvodnih cevi gasovoda već instalirana, prenela je agencija Itar tass. Kapacitet druge faze gasovoda Severni tok biće 27 miliona kubnih metara gasa godišnje, baš kao i prva faza, istakao je ruski premijer.
 
”To nam govori da smo stabilizovali tržište i ovo je još jedan korak ka stabilizovanju tržišta energije u Evropi i mislim da je to naš najveći uspeh”, ocenio je Putin. 
 
Putin je dodao da niko nije mogao da predvidi nuklearnu katastrofu u Fukušimi u Japanu, kao i to da će Nemačka da odluči o prestanku rada svojih nuklearnih elektrana ali da je bilo jasno kada je započet projekat Severnog toka da je on potreban Evropi.
 
Pre nedelju dana, 8. novembra svečano je puštena u rad prva faza Severnog toka koja povezuje Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora. Izgradnja drugog ogranka koridora planirana je za 2012. godinu.