Tražnja ruskog gasa u Evropi povećana 24,7 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Dnevna potrošnja ruskog prirodnog gasa u Evropi je u poslednjih pet dana za 24,7 odsto veća nego pre godinu dana, izjavio je izvršni direktor ruskog “Gasproma” Aleksej Miler.

“Sadašnja potrošnja u Evropi ne predstavlja krajnji domet”, rekao je Miler na sastanku posvećenom resursima gasa i dinamici potrošnje gasa u istočnom Sibiru i ruskom dalekom istoku do 2030. godine.

Prema podacima ruskog centra za izvoz gasa, ukupan izvoz tog energenta je za 10 meseci ove godine povećan 8,7 odsto u odnosu na isti period lane, na 92,742 milijarde kubnih metara. Ta količina je, međutim, za 7,6 odsto manja od planirane, prenela je agencija Itar-Tas.

Zamenik izvršnog direktora “Gasproma” i direktor “Gasprom eksporta” Aleksandar Medvedev izjavio je ranije ove sedmice na forumu Ruski gas 2011. da “Gasprom” planira da kontroliše 14 odsto svetskog tržišta tečnog prirodnog gasa do 2030. putem povećanja kapaciteta na ruskom dalekom istoku, povećanja proizvodnje u okviru projekta “Sahalin-2” i izgradnje novog pogona za proizvodnju tečnog prirodnog gasa na dalekom istoku.

Prema Medvedevu, zemlje kao što su Singapur, Tajland, Vijetnam i zemlje Latinske Amerike i Bliskog istoka preorijentišu se na tečni prirodni gas i planiraju izgradnju postrojenja za proizvodnju tog gasa na svojim teritorijama.

Medvedev je uveren da će udeo prirodnog gasa koji se doprema gasovodima na evropskom tržištu opasti na 30 odsto do 2030.

“Gasprom” isporučuje gas u 25 evropskih zemalja. Najveća količina se prodaje u okviru dugoročnih sporazuma na 20 do 25 godina, mada je odnedavno “Gaspromova” podružnica “Gasprom marketing end trejding” sve aktivnija u poslovima kratkoročnih prodaja.

“Gasprom” je do kraja 2004. bio jedini isporučilac gasa u Bosnu i Hercegovinu, Estoniju, Finsku, Makedoniju, Letoniju, Litvaniju, Moldaviju, Srbiju i Slovačku.

Takođe je isporučivao 97 odsto potrošnje gasa u Bugarskoj, 89 odsto u Mađarskoj, 86 odsto u Poljskoj, blizu tri četvrtine u Češkoj, 67 odsto u Turskoj, 65 odsto u Austriji, oko 40 odsto u Rumuniji, 36 odsto u Nemačkoj, 27 odsto u Italiji i 25 odsto u Francuskoj. Evropska unija u celini podmiruje oko 25 odsto svojih potreba u gasu kupovinama od “Gasproma”.