Ove sezone grejanje slabije

PinterestFacebookTwitterShare

Radijatoririključeni na toplane u Srbiji, ove sezone su mlaki. Većina daljinskih sistema grejanja, zbog lošeg finansijskog stanja, teško je obezbedila mazut i gas, pa u mnogim domaćinstvima smatraju da je loše grejanje posledica štednje tokom prvog meseca grejne sezone. Dok u upravama toplana tvrde da svima pružaju zagarantovanu temperaturu od oko 20 stepeni, građani smatraju da je kvalitet grejanja često na – donjoj granici.

Računica pokazuje da centralno grejanje za stan od 60 kvadrata u Srbiji, u proseku, mesečno košta od 3.700 do 5.400 dinara.

Mnogi građani ove zime, ipak, smatraju da je kvalitet grejanja znatno lošiji nego prethodnih godina, te da u stanovima i kućama retko izmere zagarantovanih 20 stepeni Celzijusovih. U „Beogradskim elektranama“ kažu da im se na početku sezone, od 300.000 domaćinstava koje greju, svakog dana žalilo oko 350 građana.
 

Poštujemo odredbe grejanja od 20 stepeni, sa mogućnošću variranja od jednog stepena, kažu u ovom preduzeću. Sada imamo oko 200 reklamacija dnevno, a mnoge se odnose na curenje vode iz instalacija, buku u podstanici, zaprljanu potrošnu toplu vodu.

Ni u Nišu radijatori nisu znatno topliji. U „Gradsku toplanu“ od 15. oktobra, kada je startovala grejna sezona, pristiglo je oko 50 opravdanih pritužbi na kvalitet grejanja. Kako objašnjava Milena Pavlović iz „Gradske toplane“, broj pritužbi ove godine gotovo je jednak prethodnoj, a posle otklanjanja kvara, svim korisnicima se adekvatno smanjuju računi.

Grejanje u Užicu, za oko 6.000 korisnika, odvija se bez većih problema, pa dnevno tek dvoje ili troje uputi žalbu. Nedovoljno visoka temperatura uglavnom se javlja u stanovima sa lošom stolarijom i izolacijom, a dosta je i starih zgrada sa sistemom grejanja starim četiri decenije, gde se javljaju kvarovi, objasnio je Zoran Šibalić, direktor „Toplote“. Zasada imamo dovoljno energenata, a pozajmićemo dodatne količine mazuta iz Robnih rezervi.