“Železnicama Srbije” i “Putevima Srbije” otpisani dugovi od više od 200 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Pojedinim javnim preduzećima, među kojima su “Železnice Srbije”, “Putevi Srbije” i Klinički centar Srbije, otpisani su dugovi nastali pre više od 20 godina u ukupnom iznosu od oko 700 miliona evra, utvrđeno je zakonom koji je danas usvojila Skupština Srbije.
 
Zakonom je predviđeno da se dužnici oslobode obaveza prema Srbiji po osnovu kredita i zajmova, i to “Železnice Srbije” za 181,8 miliona evra i 15 miliona američkih dolara, Javno preduzeće “Putevi Srbije” za 43,3 miliona američkih dolara i 464,8 miliona evra i Klinički centar Srbije za tri miliona evra.

Takođe je predvđeno da se KBC Zemun oslobodi duga od 1,9 miliona evra, Radio Jugoslavija tri miliona evra i 627.341 švajcarskog franaka, Fond za razvoj 320.943 američka dolara, a Univerzitet u Novom Sadu – Građevinski fakultet u Subotici, duga od 235.243 američka dolara.
 
Reč je o dugovima nastalim pre 1990. godine koji se, kako su naveli predstavnici vlade, već nalaze u javnom dugu, tako da on neće biti povećan.
 
Iz vlade je navedeno da je suština tog zakona definisanje načina da se dugovi otpišu u knjigama dužnika – preduzeća, a koje država već vraća kroz javni dug.