Poljoprivrednicima do sada odobreno 9.000 subvencionisanih kredita

PinterestFacebookTwitterShare

Zaključno sa 17. novembrom odobren je 8.961 subvencionisani poljoprivredni kredit u ukupnom iznosu od 5,06 milijardi dinara, a zajmovi su najviše korišćeni za biljnu proizvodnju, stočarstvo i refinansiranje postojećih kredita, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i trgovine Igor Momčilović.
 
Krajnji rok za podnošenje zahteva za subvencionisane kredite sa fiksnom kamatnom stopom od osam odsto godišnje je 1. decembar napomenuo je on.
 
Za kredite mogu konkurisati registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici, zadruge i male kompanije kojima je poljoprivreda osnovna delatnost, podsetio je Momčilović.

On je naveo da je maksimalni iznos kredita po korisniku pet miliona dinara, osim za zemljoradničke zadruge za koje je najveći iznos zajma 15 miliona dinara. “Ako je korisniku na osnovu zahteva odobren kredit manji od maksimalno dozvoljenog iznosa, on ima pravo da podnese novi zahtev za odobravanje novog kredita za razliku do maksimalnog iznosa”, naglasio je Momčilović.

Krediti se odobravaju za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme i podizanje poljoprivrednih objekata, a predvidjena je i mogućnost za refinansiranje kratkoročnih poljoprivrednih kredita iz prošle godine, precizirao je on.

Ugovore o subvencionisanju dela kamate za dinarske kredite namenjene finansiranju primarne poljoprivredne proizvodnje u junu su potpisali Agrobanka, Credit agricole banka, Hipo Alpe Adria, Komercijalna banka, Poštanska štedionica i Societe Generale banka.