Šel plaća za naftu u Iraku 17 milijardi dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Irak je potpisao sporazum vredan 17 milijardi dolara sa holandskim Šelom i japanskim Micubišijem za eksploataciju zemnog gasa na jugu zemlje. To je jedan od najvećih ugovora te članice OPEK-a u oblasti energetike, koja je bila skoro uništena u godinama rata i nemara.

Prema ugovoru, gas će biti vađen, prerađivan i prodavan sa tri naftna polja u Basri. Trenutno taj gas, koji se vadi zajedno sa sirovom naftom, sagoreva zbog nedostatka odgovarajuće infrastrukture za njegovu preradu.

Irak dnevno sagori oko 42 miliona kubnih metara gasa koji proizvede. Ovim sporazumom će biti omogućeno da Bagdad zadrži više od 20 miliona kubnih metara gasa dnevno na ta tri polja.

Ugovor je potpisan na 25 godina, a novo preduzeće tri strane zvaće se Naftna kompanija Basra. U njoj će Irak imati 51 odsto deonica, Šel 44 odsto, a Micubiši pet odsto.  Gas će biti korišćen uglavnom za energetske potrebe domaćeg tržišta, ali, takođe, postoji i mogućnost za njegov izvoz.

Irački ministar za naftu Abdul-Karim Elaibi pozdravio je potpisivanje sporazuma kao “istorijski zaokret u iračkoj naftnoj industriji”. To će, kako ocenjuje agencija AP, za Irak biti ugovor od suštinskog značaja za rešenje jako loše situacije na polju proizvodnje struje.

Uprkos milijardama dolara koje su od 1990-tih uložene u obnovu dotrajale iračke električne mreže, Iračani se i danas suočavaju sa hroničnim restrikcijama struje, koje su u više navrata dovele do nasilnih protesta.

Izvršni direktor Šela Peter Voser rekao je novinarima da je Irak sada “suštinski deo planova holandskog Šela na Blikom istoku”.  Ovo je treći ugovor koji je Šel potpisao u Iraku od početka američke invazije na tu zemlju 2003. Irak poseduje 143,1 milijardu barela sirove nafte i oko 3.500 milijardi kubnih metara gasa.