MMF negira pregovore o pomoći Italiji

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond (MMF) opovrgao je danas izveštaje da vodi pregovore sa vlastima Italije o paketu fiskalne pomoći radi podsticanja italijanske ekonomije.
 
“Nema nikakvih pregovora sa italijanskim vlastima o nekom programu za odobravanje finansija MMF”, izjavio je neimenovani portparol te međunarodne institucije.
 
Demanti je usledio posle jednog izveštaja italijanskog lista “La Stampa” da bi MMF navodno mogao da spase Italiju odobravanjem zajma u visini do 600 milijardi evra na godinu i po dana po kamatama daleko nižim od troškova pozajmljivanja Italije na komercijalnim tržištima.

Suma od 600 milijardi evra je veća od finansija kojima trenutno raspolaže MMF (približno 400 milijardi dolara), što znači da bi bile potrebne nove mere, kao što su emitovanje novih specijalnih prava vučenja (SDR) ili intervencija od strane Evropske centralne banke (ECB), navedeno je u članku “La Stampe”.
 
Italiji je neophodno da iduće godine refinansira oko 400 milijardi evra duga, pri čemu od decembra do kraja aprila treba da otplati dugove od 185 milijardi evra, prenale su agencije

Evropska unija i ECB su poslale u Rim inspektore koji treba da provere italijanske finansije, dok MMF treba da to učini uskoro u okviru mehanizma nadzora, dogovorenog na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) u Kanu ranije ovog meseca.
 
U međuvremenu je izveštaj “La Stampe” danas imao dalekosežan uticaj na finansijska tržišta. Evro je u jednom trenutku skočio 0,6 odsto, na 1,3331 dolara, dok je na azijskim tržištima berza u Tokiju ojačala 1,56 odsto, u Seulu 2,19 odsto i u Sidneju 1,85 procenata.