Crna Gora najviše uvozi iz Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Crna Gora je u prvih deset meseci ove godine najviše robe uvezla iz Srbije, u vrednosti od 435,2 miliona evra, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za statistiku.

Uvoz u Crnu Goru iz Srbije gotovo je četiri puta veći od uvoza iz Grčke,koja se nalazi na drugom mestu kada je u pitanju razmena sa Crnom Gorom.
 
Prema podacima Monstata, Crna Gora je u prvih deset meseci najviše robe izvezla u Madjarsku 73,3 miliona evra, Srbiju 65 miliona i Grčku 37,7 miliona evra. Ukupna spoljnotrgovinska razmena Crne Gore u prvih deset meseci iznosila je oko 1,89 milijardi evra, odnosno 16,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
 
Statističari su saopštili da su u strukturi izvoza najviše bili zastupljeni obojeni metali i gvoždje i čelik, vredni 188 miliona evra, dok su u uvozu dominirali hrana i žive životinje vrednosti 290,9 miliona evra.
 
Spoljnotrgovinska razmena bila je najveća sa zemljama potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom , navodi se u saopštenju Monstata.