Bez radova na Koridoru kod Vranja

PinterestFacebookTwitterShare

Na deonici Koridora 10 od Donjeg Neradovca do Srpske kuće u opštini Vranje od 26. januara kada su zvanično počeli radovi do danas nije urađen ni metar asfalta, a kako navodi dopisnik Bete na ovoj deonici na Sektoru „Jug“ nema ni građevinskih mašina.

Prema proceni, ukoliko izvođač radova grčka firma “Aktor” ispuni obećanje ministra za infrastrukturu Srbije Milutina Mrkonjića da će deonica od Donjeg Neradovca do Srpske kuće u dužini od osam kilometara biti završena do jula 2012.godine, mesečno bi trebalo da se napravi pola kilometra autoputa.

Osim jedine deonice, od osam kilometara, na kojoj su počeli radovi, ostale deonice na južnom delu autoputa, a ima ih još pet, prema informacijama koje su dali ministar Mrkonjić i “Koridori Srbije” na prošlonedeljnom okruglom stolu, u “završnoj su fazi dodele ugovora ili pred raspisivanjem tendera”.
 
Rokovi za izgradnju svake deonice autoputa koje su predvideli “Koridori Srbije” su 730 kalendarskih dana od početka radova, osim za izgradnju puteva i mostova kroz Grdeličku klisuru gde je predviđeno 720 dana, a za tunele 900 kalendarskih dana.
 
Prema rokovima koje je predvidelo preduzeće “Koridori Srbije”, od trenutka kada počnu radovi na preostalim deonicama, a naročito kroz najkomplikovaniju Grdeličku klisuru, južni deo autoputa Koridora 10 može biti završen najranije za 2,5 godine od trenutka početka radova.

Radove na izgradnji autoputa na jugu Srbije usporava i uslov da pre izlaska bilo kakvih mašina na lice mesta prethodno moraju biti istražena arheološka nalazišta, za šta je angažovan i plaćen Arheološki institiut iz Beograda.