Naučni skup o poljoprivredi u Vrdniku

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni naučni simpozijum o održivoj poljoprivredi i ruralnom razvoju biće održan 1. i 2. decembra u Banji Vrdnik, najavio je Institut za ekonomiku poljoprivrede, organizator skupa.

 
Očekuje se da će skup, koji se tradicionalno svake godine organizuje početkom decembra, okupiti oko 200 stručnjaka iz Srbije i inostranstva, sa oko 100 radova.
 
Naziv skupa je “Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srbije u okiru Dunavskog regiona – razvoj lokalnih zajednica”, a u okviru njega biće organizovan rad u četiri sekcije.
 
Teme panela biće integralni programi razvoja ekonomije ruralnih lokalnih zajednica, regionalizacija seoskih područja, jačanje kapaciteta – mreže lokalnih aktera, administracije, preduzetnika, zaposlenih. Jedna od sekcija biće posvećena susedskim programima podrške EU u razvoju poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća i seoskog turizma – iskustva i mogućnosti za saradnju pograničnih ruralnih regiona.
 
Neke od tema radova su promocija bosiljka kao tradicionalne biljne vrste u Srbiji, procena vrsta i količina biomase Vojvodine, uticaj tranizicionih procesa na osiromašenje sela i poljoprivrede, organska poljoprivreda u Podunavskom regionu.
 
Učesnici će moći da čuju više i o stanju i perspektivama malinarstva u Srbiji, mlečnim rasama koza, nutritivnoj i tehnološkoj vrednosti kozijeg mleka, matičnoj knjizi biljne proizvodnje za posebnim osvrtom na organsku proizvodnju…

Kako je najavljeno, skup će otvoriti državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Ljubiša Dimitrijević.