3 milijarde evra “protiv” hakera i iranskih raketa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najveći vojni savez na svetu planira da potroši tri milijarde evra na unapređenje svoje satelitske i kompjuterske tehnologije u naredne tri godine dok se prilagođava novim pretnjama.

Svrha tih ulaganja je da Severnoatlantska alijansa – NATO, obeshrabri hakere i eliminiše druge pretnje, među kojima iranske rakete, izjavio je jedan visoki zvaničnik.

Visoki zvaničnik Agencije NATO za komunikacije i informacije izjavio je da ti planovi uključuju ulaganje od 1,7 milijardi dolara u satelitske komunikacije, kako bi se pružila bolja podrška vojnicima i brodovima raspoređenim širom Saveza kao i pomoć u korišćenju dronova.

Za sada nije jasno hoće li saveznice NATO finansirati novi vojni komunikacioni satelit ili se povećanje širokopojasnog kapaciteta može postići pomoću postojećih američkih i drugih savezničkih satelita.

Ti predlozi, za koje deo finansijskih sredstava još moraju odobriti vlade NATO, takođe predviđaju ulaganje oko 800 miliona evra u kompjuterske sisteme koji pomažu u zapovedanju vazdušnom i raketnom obranom, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Sedamdeset i jedan milion evra biće potrošen na poboljšanje zaštite 32 glavne lokacije NATO od kibernetičkih napada. Još 180 miliona evra biće uloženo u sigurniju mobilnu komunikaciju savezničkih vojnika na terenu.

NATO će detaljno predstaviti svoje potrebe na konferenciji u Ottawi u aprilu.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay