30 dana bez hrvatskih proizvoda

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je rigoroznim kontrolama podvrgla sve prehrambene proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu 30 dana, koliko traje ta procedura.

Prema saznanjima Blica, to je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede, koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće iz zemalja koje nisu članice EU.

List dodaje da je Uprava carina dobila zadatak da pored fitosanitarnih i veterinarskih provera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provera, a to je mesec dana, izvesno da mnogi proizvodi neće završiti na rafovima, već na nekoj od deponija.

Ovaj scenario primenjivaće se sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno ne suspenduje hrvatsku meru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), navodi Blic.

Izvor lista iz Uprave carina tvrdi da je ovo vrlo suptilna kontramera prema Hrvatima, koja nije suprotna SSP, a koja će naneti štete susedima.

Ljajić siguran u pritisak Brisela 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, rekao je da još nema formalnog odgovora Evropske komisije na žalbu Srbije povodom mera Hrvatske, ali na osnovu neformalnih informacija, Brisel smatra da se radi o kršenju SSP.

Ljajić je ocenio i da su to diskriminatorske mere, uperene protiv svih zemalja u regionu. “Siguran sam da će pritisak iz Brisela biti takav da će Hrvatska morati da modifikuje ili potpuno promeni ovu odluku”, rekao je Ljajić.

Izvor: Danas, Beta

Foto: Pixabay