Voće i povrće dobro za zdravlje, ali ne i životnu sredinu

PinterestFacebookTwitterShare

Grupa francuskih naučnika iz Instituta za agronomska istraživanja i agronomskog centra – Cirad demantovala je stav da način ishrane utiče ne samo na zdravlje, već i na životnu sredinu zbog ugljenika koga emituju u atmosferu namirnice, preneli su francuski mediji. 

Oni su utvrdili da je konzumiranje veće količine povrća i voća, a manje crvenog mesa, dobro za zdravlje, ali da nema nikakav pozitivan uticaj na životnu sredinu, već da čak može da poveća uticaj ugljenika iz hrane.

Radi se o tome da se, kako bi se kompenzovalo relativno odsustvo mesa, više jedu namirnice koje manje emituju ugljenika kao što su jogurti, voće, povrće, ali se oni konzumiraju u većoj količini.

Dosad se smatralo da meso, pre svega crveno, dovodi do većeg emitovanja gasa s efektom staklene bašte od kultura voća i povrća, da u proseku 100 grama mesa emituje 10 puta više ugljenika od iste količine voća i povrća.