• English
X

Poslovne vesti

5 zanimljivih činjenica o novom direktoru Ubera

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Krajem avgusta objavljeno je ime novog direktora Ubera – Dara Kosrovšahi (Dara Khosrowshahi). Dugo se spekulisalo ko bi mogao da bude na ovoj novoj poziciji, a strani mediji pišu da je „potukao“ Meg Vitman (Meg Withman), direktorku HP-a, i Marisu Majer (Marissa Mayer), poslednju direktorku Yahoo-a (dok nije prodat).

Travis Kalanick, prethodni direktor Ubera (i koosnivač ove kompanije), dao je ostavku nakon niza skandala.

Povezane vesti

Ukratko novi direktor Ubera je američki preduzetnik iranskog porekla. Ekspediju (Expedia), međunarodnu turističku kompaniju, koja se nalazi i na berzi, vodio je 12 godina.

Kosrovšahi na prvi pogled deluje kao vrlo kvalifikovan za ovaj posao. Evo šta je sajt Inc.com saznao o njemu do sada:

1.On je iranski imigrant

Kosrovšahi i njegova porodica napustili su Teheran baš na vreme da izbegnu iransku revoluciju – iako su porodicu ipak pogodile posledice. „Moj otac je morao da se vrati u Iran da bi brinuo o svom ocu kada sam imao 13 godina, a bio je u pritvoru šest godina pre nego što se vratio. Moja majka podizala je troje dece sama,“ rekao je za Bloomberg.

2. Nije fan predsednika SAD Donalda Trampa

S obzirom na Trampovu zabranu ulaska migranata iz muslimanskih zemalja, uključujući i Iran, nema dileme zašto je Dara veliki protivnik Trampa.
Ono što neki Amerikanci ne cene jeste koliko je jak brend američkog sna u svetu,“ rekao je za Bloomberg. „Ja sam primer kako je moćan taj proizvod. A sada, naš predsednik pokušava da ga otrgne od ljudi određenog porekla i religijskih verovanja. Mislim da je to tužno i suprotno od onoga što su naši prethodnici počeli da stvaraju za nas.

3. Ima različita poslovna iskustva što može da bude dobro za Uber

Kosrovšahi ima diplomu inženjerstva sa Univerziteta Braun, a nakon diplomiranja proveo je sedam godina u investicionoj firmi „Allen & Company“. Biznis mogul (na čelu kompanije Expedia) Beri Diler (Barry Diller) bio mu je klijent, a Kosrovšahi nije časio ni časa, već je brzo odlučio da želi da radi za njega. Mudra odluka. Radio je za nekoliko Dilerovih kompanija – USA Network, a zatim i za IAC Travel. Ova kompanija je kupila Ekspediju 2001. godine, a od 2005. Kosrovšahi je na njenom čelu.
On je u bordu The New York Times-a, a izdavač Artur Sulzberger Jr ga je pohvalio za stručnost u digitalu, finansijama i internacionalnim pitanjima.

4. Kompanija „Ekspedija“ platila mu je skoro 91 milion dolara u 2015. godini – za obavezivanje da će ostati u kompaniji

Kosrovšahi je bio dosta pominjan pre dve godine, kada je dobio 90.8 miliona dolara akcija kao bonus od Ekspedije. Akcije su mu isplaćene jer je potpisao ugovor o radu koji traje do septembra 2020. godine. Da li će sada morati da vrati taj novac? Ne zna se. Ali izgleda da je Ekspediju vinuo u nebesa. Te iste godine, akcije kompanije porasle su za 47 odsto. Prihod je porastao za 16 odsto.

5. Interesantan je lik

Kosrovšahi i njegova žena, Sidni Šapiro (Sydney Shapiro), venčali su se 12. decembra 2012. godine u Las Vegasu. Mlada je imala majicu sa natpisom „Slayer“. „To vam govori koliko sam sreće imao da budem sa ovakvom ženom,“ rekao je.

I on sam je veoma avanturističkog duha, a kako i ne bi. Napustio je stabilnu i uspešnu kompaniju kojoj se smeši svetla budućnost da bi se pridružio nestabilnoj i većoj kompaniji koju su dobro protresli skandali.

+

2 lekcije koje možemo da naučimo od njega:

„Klijenti će možda odustati od kupovine novih kola ili renoviranja stana, ali neće preskočiti letovanje.“

„Sposobnost da se pojednostave stvari vrlo je potcenjena veština.“

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.