500 novih zadruga u 500 sela

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je da će u naredne tri godine u 500 velikih sela biti formirano 500 zadruga.

“Država će učestvovati u formiranju tih zadruga i pomoći sa iznosom do 50.000 evra po zadruzi”, rekao je on na skupu “Prolećno okupljanje zadrugara Srbije”.

Prema njegovim rečima, to će biti najveće ulaganje u istoriji zadrugarstva i taj novac će biti dovoljan da se uloži u osnovna sredstva i da se zaokruži proces proizvodnje. “Zadruge će biti za one koji se bave stočarstvom, ratarstvom, voćarstvom”, rekao je on.

“Pokušaćemo da udarimo nove temelje zadrugarstva u Srbiji i da vratimo duh zadrugarstva sa ciljem da se u selo vrate mladi i da se motivišu da u njemu ostanu”, rekao je on.

Krkobabić je ocenio i da je za Srbiju velika opasnost nestanak sela, a najvažnije je da se unapredi razvoj zemljoradničkih zadruga.

Dodao je i da je potrebno da se otklone smetnje u zakonskim rešenjima, a cilj je da bude formiran i Nacionalni savet za zadrugarstvo.

Na skupu je najavljeno da će konkurs za podsticaje za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga biti otvoren početkom maja i trajaće do 1. oktobra. Maksimalan iznos podrške za osnivanje novih zadruga biće 6,25 miliona dinara, a za postojeće 12,5 miliona.

Novac je namenjen za zadruge i konkretne investicije od životinja do savremenih linija za preradu, a ne može se koristiti za za izmirivanje starih dugova, obrtna sredstva i projekte pojedinačnih gazdinstva i zaostale obaveze.

Izvor: Beta

Komentari 1

  1. Bor Boranin

    Ministar Krkobabić misli, ako on se vratio u poltronski i klimoglavi život, da će vratiti već izumrlim zadrugama. To je taj ministar koji je širio laž da su se penzioneri dobrovoljno i znalački odrekli otetog dela penzija i tako spasili državu od bankrota. Od te otete penzije se pokriva u budžetu manjak nastalim neplaćanjem poreza i doprinosa od strane tajkuna, sive ekonomije, obezbeđenja plate zapošljenim partiskim drugovima i pokrivanja donacija u Srebrenici od pet miliona i Klintonovoj fondaciji tri miliona evra, da ga nagradimo što nas je zločinački 78 dana bombardovao, rušio i ubijao. To očekuje i pominjane zadruge i zadrugara.