Agencije prevarile srpske radnike u Slovačkoj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter posle sastanka sa srpskim ministrom za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandrom Vulinom u Bratislavi izjavio je da su veći broj radnika iz Srbije koji su došli u Slovačku u Samsung i druge fabrike, prevarile posredničke agencije.

“Falsifikuju osnovne dokumente vezane za zapošljavanje građana Srbije u Slovačkoj. Primer je posrednička agencija Largo Slovakija koja u Mađarskoj ima filijalu Largo Hungarija, a u Srbiji Largo Plus Serbija.”

Prema preliminarnim informacijama posredovala je u zapošljavanju najmanje 680 radnika u Slovačkoj, a u Mađarskoj su falsifikovali sve njihove dokumente o socijalnom osiguranju, kazao je Rihter na konferenciji za novinare.

Vulin je rekao da građani Srbije prilikom odlaska na rad u inostranstvo često ne znaju kuda idu i šta ih tamo čeka, zbog čega rade na crno, javila je slovačka agencija SITA. “Rade na crno, nemaju socijalno osiguranje. Tako se nanosi šteta državi Srbiji i Slovačkoj”, rekao je Vulin.

Slovački ministar kazao je da je kompaniji Samsung, zbog koje je izbio skandal i u Srbiji i u Slovačkoj oko iskorišćavanja radnika iz Srbije i nedostojnih uslova smeštaja u fabrici u mestu Galanta, preporučio da srpske radnike koji su sada u fabrici zaposli s normalnim ugovorom o radu, direktno, bez posrednika.

“Plod razgovora s ministrom Vulinom jeste da je potrebno da proširimo Memorandum o saradnji gde će biti jasno definisiana procedura, komunikacija i informisanje o radnicima koji se iz Srbije šalju u Slovačku”, rekao je Rihter.

Ministri su se dogovorili da otvore i kanal informisanja o Srbima koji su eventualno zainteresovani da rade u Slovačkoj.

O problemima s posredničkim agencijama i iskorišćavanjem stranih radnika s Balkana, Rihter je razgovarao i sa ministrima rada Češke i Mađarske.

Češka vlada, koja takođe muku muči s 2.000 raznih posredničkih agencija koje zarađuju na očajnim uslovima smeštaja i radu gastarbajtera s Balkana i iz Ukrajine, rešila je izmenama zakona da zavede red i prenese veću odgovornost na preduzeća koja zapošljavaju strane radnike.

Češka ni slovačka preduzeća ni nadnacionalne kompanije do sada se nisu interesovale ni bunile zbog takve skandalozne prakse, zato što im odgovara da im posredničke agencije dovedu jeftinije radnike na kraće vreme bez birokratskih procedura oko dozvola za rad.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay