Agrokor “ujedinio” region: Traži se zajedničko rešenje

PinterestFacebookTwitterShare

Regionalni ministri trgovine i ekonomije saglasili se da će preduzimati mere da se spreči da stabilizacija hrvatskog Agrokora bude na štetu njegovih kćerki-firmi u tim državama.

Ministri Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore na sastanku u Beogradu dogovorili su formiranje ministarskog tima koji će svakodnevno razmenjivati informacije o stanju firmi Agrokora u tim zemljama, a biće zatražen i razgovor sa predstavnicima Vlade Hrvatske koja je uvela prinudnu upravu u Agrokor.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je posle sastanka rekao da će i Slovenija uskoro usvojiti “leks Merkator” kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun Agrokora, a da druge zemlje za sada nisu predvidele donošenje takvog zakona.

“U svakoj zemlji je različita situacija vezano za firme Agrokora. U BiH je 10 takvih kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori 1.500”, rekao je Šarović.

On je istakao da su očekivanja učesnika sastanka da sve firme Agrokora budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude “preko leđa” kćerki-firmi u regionu.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima Agrokor ima kompanije, jer je Merkator S u većinskom vlasništvu slovenačkog Merkatora.

“Zbog stanja u Agrokoru imamo slične probleme i zato tražimo zajedničko rešenje. Bićemo u svakodnevnoj komunikaciji i preduzimati zajedničke akcije, a spremni smo i da razgovaramo sa predstavncima hrvatske vlade”, kazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, postoje zakoni koji omogućuju da se i bez “leks Agrokora” zaštite kompanije Agrokora izvan Hrvatske.

Sastanku resornih ministara regiona o Agrokoru prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je potvrdio da Srbija neće dozvoliti da domaće kompanije imaju štetu zbog krize Agrokora.

U sastavu Agrokora, čije je sedište u Zagrebu, posluje više od 60 firmu u regionu koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi. Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, Dijamanta, Frikoma, MG Mivele, Kikindskog mlina i Nove sloge.

Izvor: Beta