AKO JE ZA UTEHU: Plate, statistički, nikad veće

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u aprilu od 49.635 dinara, po trenutnom kursu, dostigla je 404 evra, što je najviši iznos još od raspada SFRJ, a prestignut je i rekord iz 2008. kada je plata bila 402 evra.

Ekonomisti upozoravaju da je za rast privrede potreban još veći rast plata, kako bi se povećala potrošnja. Prostora za dalji rast ima. Iz vrha države uveliko najavljuju i 10 odsto veće plate u javnom sektoru pre kraja ove godine, a računice pokazuju da je moguć i značajniji rast penzija, pišu Novosti.

Zarade u ovom trenutku nisu dovoljna podrška rastu prometa u trgovini na malo, a time ni ukupnom privrednom rastu, kaže za Novosti direktor za naučnoistraživački razvoj Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić.

Odlično stanje u budžetu otvara širom prostor za značajniji porast zarada u javnom sektoru. U privatnom će one pratiti porast produktivnosti.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u prvom tromesečju ove godine nastavljen rast potrošnje domaćinstava u Srbiji.

Prosečna zarada isplaćena u aprilu 2017. godine iznosi 49.635 dinara, a rast zarada u proteklom mesecu zvanična statistika beleži gotovo u svim oblastima.

Najbolje plaćeni su programeri, sa platom iznad 234.000 dinara, dok najniža primanja, oko minimalca, imaju zaposleni u kinematografskoj, TV i muzičkoj produkciji, u pomoćnim delatnostima, u finansijskim uslugama i osiguranju, ali i u delatnosti pripremanja i posluživanja hrane i pića…

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. got

    Sa 402 e 2008 je moglo da se zivi. Sa 404 e danas se prezivljava jer su osnovne ootrebe za zivot od 2008 poskupele 5x do sad. Statistika vredja.