Alibaba možda izabere Srbiju?

PinterestFacebookTwitterShare

Najveća svetska onlajn trgovina, kineski Alibaba, gigant sa više od 800 miliona proizvoda, 400 miliona korisnika i dnevnim obrtom od gotovo milijardu evra, planira izgradnju velikog distributivnog centra u ovom delu Evrope.

Već mesecima predstavnici ove kompanije intenzivno tragaju za budućim partnerima, a do sada su se sastali sa najvišim državnim zvaničnicima Hrvatske, Mađarske i Bugarske koji su i najozbiljniji kandidati za privlačenje ove investicije.

Prošle nedelje hrvatski mediji su javili kako je Alibaba najveće interesovanje pokazao za Zadar. Sa druge strane stručnjaci za strana ulaganja kažu da Zadar ipak nije najbolje rešenje prvenstveno zbog toga što nema luku, što je neophodno za ovakve poslove koji podrazumevaju masovan transport robe.

Kinezi “bliži” Srbiji nego Hrvatskoj

Ekonomista Ljubomir Madžar, kaže za Politiku da bi, bez obzira na to što su naše šanse, prvenstveno zbog geografskog položaja mnogo manje u odnosu na zemlje koje imaju izlaz na more, Srbija trebalo da učini sve kako bi se makar deo tog kolača zalomio i nama.

Ljubomir_Madzar_MC.jpg

Ljubomir Madžar (foto: Media Centar)

Imam utisak da Kinezi prema nama imaju veći afinitet, nego prema Hrvatima i ne bi me iznenadilo ukoliko bi se opredelili upravo za Srbiju, bez obzira na objektivne prednosti drugih zemalja. Zemlje poput Hrvatske jesu atraktivnije zbog izlaza na more. Mađarska je bliža srcu Evrope, ali ne isključujem mogućnost da smo i mi u igri, kaže Madžar.

Krajem 2014. godine, ekonomski savetnik ambasade Kine u Beogradu je izjavio da Kina namerava da otvori centar za elektronsko poslovanje u Beogradu ili okolini, iz kog bi se pokrivao ceo region jugoistočne Evrope.

Kako je tada rečeno, u ovom centru trebalo bi da budu izloženi uzorci robe koja bi mogla da se preuzme odmah u manjim količinama, a u većim da se naruči preko interneta.

Navodno, u ovom centru bi se pravili kupoprodajni ugovori, a plaćalo preko trećeg pravnog lica kao garanta koji bi novac prosleđivao dobavljaču tek kad kupac potvrdi da je zadovoljan isporukom, čime bi bili eliminisani rizici.

Tada je bilo reči i da će se Alibaba pozicionirati u Srbiji, ali konkretnijih informacija o tome kasnije nije bilo.

Hrvatska, Bugarska i Mađarska

Prema informacijama do kojih je došao hrvatski Poslovni dnevnik, za saradnju sa Alibabom interesovanje je pokazao i najveći hrvatski privrednik Ivica Todorić koji se već “aktivirao” u elektronskoj trgovini paltformom Abrakadabra.

Za hrvatsku javnost, koja sve prednosti daje upravo Hrvatskoj kao “logičnom izboru Alibabe”, saradnju sa Agrokorom komentariše kao logičan izbor kineskog investitora. Jer Todorić ima skladišta, logistiku i kapacitete preko kojih bi mogao da plasira svoje proizvode u Kinu.

Sredinom prošlog meseca bugarska vlada je saopštila da su se predstavnici Alibabe sastali sa premijerom Bojkom Borisovim i da je ova trgovinska grupa i tamo razmatrala mogućnosti otvaranja logističkog centra.

Kinezi su u januarskom pohodu na ovaj deo Evrope obavili sastanke i u Mađarskoj gde ih je, navodno, primio lično premijer Viktor Orban, ali nije rečeno ništa konkretno o dogovorima sa predstavnicima mađarske vlade, piše POLITIKA.

Izvor: Politika