Aliitalia otišla u stečaj

PinterestFacebookTwitterShare

Najveća italijanska aviokompanija Alitalia otišla je juče u stečaj da bi izbegla bankrot, a Vlada Italije odobrila joj je pozajmicu od 600 miliona evra kako bi mogla da radi dok se ne pronađe novi kupac.

Upravni odbor Alitalije, koja je otišla u stečaj drugi put u deset godina, saopštio je da nije imao drugi izbor nego da zatraži postavljanje stečajnog upravnika pošto su zaposleni odbacili plan restrukturiranja koji bi omogućio nove investicije.

Odbor je saopštio da takav ishod zahteva reorganizaciju kompanije kako bi se omogućile planirane investicije od dve milijarde evra, manjinskog akcionara, kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i konzorcijuma italijanskih investitora koji ima 51 odsto vlasništva Alitalije.

Italjanska vlada postavila je danas tri stečajna upravnika koji će voditi Alitaliju tokom šestomesečnog perioda reorganizacije.

Italijanski ministar za ekonomski razvoj Karlo Kalenda rekao je da je cilj da se u tom kratkom periodu pronađu kupci, uz očuvanje destinacija i radnih mesta, kao i da se “vladin novac troši što je manje moguće”.

Upravni odbor Alitalije ranije je izrazio “duboko žaljenje” zbog odluke zaposlenih koji su glasali protiv predloga za restrukturiranje, koji je uz posredovanje vlade postignut u pregovorima sindikata i menadžmenta kompanije i koji je predviđao ukidanje manjeg broja radnih mesta i manje smanjenje plata od prethodno planiranog.

Alitalija, kojom još uvek upravlja Etihad, i dalje ističe da se letovi odvijaju po planu.

Alitalija je 2008. godine, dok je bila u vlasništvu države, zatražila postavljanje stečajnog upravnika, ali je izbegla likvidaciju pošto je tadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni okupio grupu italijanskih investitora koji su učestvovali u privatizaciji kompanije. Etihad je kupio 49 odsto akcija Alitalije 2014. godine.

Alitalia je izgubila na značaju kada je evropsko tržište u oblasti avionskog saobraćaja liberalizovano, pošto nije izdržala konkurenciju aviokompanija s niskim cenama letenja.

Još jedna nevolja za Alitaliju je i dogovor koji je Katar ervejz (Qatar Airways) sklopio o preuzimanju 49 odsto druge najveće italijanske aviokompanije, Meridijane.

Izvor: Beta