Amazon će vam isporučiti paket iako niste kod kuće

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Trgovački onlajn gigant „Amazon“ pokrenuo je u Sjedinjenim Američkim Državama isporuku naručene robe uz pomoć „daljinskog upravljanja“, koja omogućava da se paketi unesu u kuću ili stan čak i ako tamo nema nikoga.

Sistem „Amazon ki“ (Amazon Key Ključ Amazona) obuhvata i povezivanje sa „sigurnosnom“ kamerom.

Kupci-korisnici mogu tako da „prate isporuku paketa zahvaljujući obaveštenju u realnom vremenu i da ‘prisustvuju’ isporuci uživo ili odloženo“, putem videa na svom „pametnom telefonu“, objašnjava „Amazon“ u saopštenju.

Taj sistem (brava + kamera + aplikacija) biće dostupan od 8. novembra u 37 američkih gradova, po ceni koja počinje od 250 dolara (210 evra).

Konkretno, „svaki put kada vozač-kurir zatraži pristup kući kupca, Amazon proverava da li je na tačnoj adresi, u zakazano vreme, što se obavlja putem šifrovanog protokola za potvrđivanje identiteta“, kaže ta firma iz Sijetla.

Kada se zadovolje ti uslovi, kamera u kući ili stanu počinje snimanje i vrata se otključavaju. „Ni ključevi, ni pristupni kodovi (za elektonske brave i sisteme obezbeđenja) nikada se ne daju dostavljačima“, tvrdi „Amazon“.

U Sjedinjenim Državama, uobičajeno je videti pakete koje dostavljači ostavljaju na pragu kuća ili stambenih zgrada.

„Amazon ki“ se takođe može koristiti da se u kuću ili stan puste „rođaci i prijatelji“, kaže ta firma.

„Narednih meseci“, kupci –  klijenti „Amazona“ će takođe moći da istim sistemom planiraju i obavljaju što-šta drugo čišćenje, održavanje, brigu o životinjama, sve kroz partnerstvo s kompanijama za održavanje kuća i stanova, kaže „Amazon“.

Ta tehnološka grupa ima kućni sistem povezanih zvučnika „Eho“ (Echo) koji se aktivira komandama glasom pomoću programa „Aleksa“ (Alexa), i omogućava slušanje muzike i vesti, diktiranje i slanje elektronske pošte i SMS poruka i upravljanje uređajima u kući grejanjem, hlađenjem, bojlerima, ovetljenjem…

Nova „sigurnosna“ kamera je predstavljena danas, a „Amazon“ je prodaje i zasebno, jer takođe radi sa „Aleksom“.

Sistem „Amazon ki“ je rezervisan za vrhunske klijente „Amazon prajm“ (Prime Clients), odnosno pretplatnike koji imaju pristup digitalnom sadržaju ponude te firme (filmovi i TV-serije, muzika, knjige…) i besplatnu isporuku robe.

„Amazon“ stalno traži nove načine za isporuku robe, kao što je postavljanje svojih elektronski kodiranih sandučića u raznim prodavnicama, iz kojih kupci, uz šifru, sami uzimaju robu koju su naručćili kod „Amazona“. Ta firma robu isporučuje i malim letelicama s daljinskim upravljanjem.

„Amazon“ u tome nije jedini. Američki lanac supermarketa „Volmart“ (Walmart) objavio je u septembru da je isprobao kućnu isporuku u Kaliforniji putem jednokratnih šifri za elektronske brave kuća i stanova što omogućava ne samo isporuku paketa u kuću, već i stavljanje pokvarljive robe u frižider.

Nekoliko kompanija već prodaje bezbednosne sisteme za stanove i kuće, s bravama povezanim s kamerama, kao što je „Nest“, podružnica kompanije „Alfabet“ (Alphabet/Google).

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP