Američki ekonomista: Evropa će prestići SAD

euro_dolar_pix
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki ekonomista Džeremi Rifkin veruje da bi Evropa u budućnosti mogla da prestigne SAD u ekonomskom smislu. Kako je rekao, za to je odgovoran američki predsednik Donald Tramp, koji nije shvatio da se savremene ekonomije suočavaju s velikim promenama i da zbog toga ne preduzima prave korake. U tom smislu, Evropa je otišla mnogo dalje, uveren je on.

„Ukoliko Evropa sve uradi kako treba, može da prestigne SAD u ekonomskom smislu,“ rekao je Rifkin za “Velt am zontag”.

Evropa je, primera radi, spremnija na promene u energetskoj branši, o čemu svedoče okretanje obnovljivim izvorima energije i decentralizacija električne mreže.

Ovo uključuje i organizovanje mreže autonomnih električnih automobila.

„Za sada je Evropa samo malo ispred SAD, ali će se ta prednost vremenom povećavati, jer u SAD gotovo niko ne shvata šta će se dogoditi u narednih nekoliko decenija,“ istakao je stručnjak.

Evropa u tim oblastima utvrđuje prave prioritete, za razliku od američkog predsednika:

„Tramp je za infrastrukturnu revoluciju; to je njegov ekonomski program“, sa žaljenjem konstatuje Rifkin.

„Ali on želi povratak infrastrukturi stare generacije, koja je davno dostigla vrhunac produktivnosti. Želi povratak uglju, fosilnim gorivima, motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ali time se ne može ostvariti dodatna produktivnost. Da nije toliko tužno, bilo bi smešno,“ rekao je on, prenosi Blic.rs.

Izvor: Blic.rs

Foto: Pixabay