I američki farmeri besne na Trampa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Udruženja poljoprivrednika i članovi američkog Kongresa kritikuju predsednika Donalda Trampa zbog namere da u državnom budžetu smanji svote za osiguranje useva i za druge mere zaštite poljoprivrede.

Te budžetske stavke bi se smanjile dok su američki poljoprivrednici u četvrtoj uzastopnoj godini opadanja prihoda, posebno u poljoprivrednim državama Ajovi, Kanzasu i Nebraski, gde su glasači pomogli Trampu da pobedi na predsedničkim izborima.

“Jasno je da budžet izneverava poljoprivredu i američko selo”, ocenio je u saopštenju predsednik Američke federacije poljoprivrednika Zipi Duval.

Predloženim budžetom američka vlada bi ograničila novčani doprinos poljoprivrednicima za plaćanje osiguranja u slučaju loše godine ili pada cene useva. To smanjenje bi u budžetu dostiglo ukupno 28 milijardi dolara tokom deset godina.

Tramp je takođe predložio smanjenje subvencija za ukupno devet milijardi dolara, tako što ih više ne bi dobijali poljoprivrednici čiji je prihod veći od 500.000 dolara godišnje, dok sada subvencije dobijaju svi poljoprivrednici s prihodom do 900.000 dolara godišnje.

Poljoprivrednici, ekonomisti i stručnjaci za poljoprivredu kažu da je značajna podrška poljoprivredi jer je u njoj 11 odsto zaposlenih u SAD, odnosno 21 milion radnih mesta, i jer poljoprivreda sa skoro hiljadu milijardi dolara doprinosi bruto-domaćem proizvodu.

Subvencije za proizvodnju i za osiguranje useva su ratarima pomogle da opstanu tokom poslednjih nekoliko godina, dok su naglo opadale cene pšenice, kukuruza i soje.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay